[O2] TUTORIAL - Montaż grzanych siedzeń

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• iFi
    odpowiedział(a)
    Sorry za głupie pytanie ale nie wszystko co robię jest dla mnie oczywiste i jeśli czegoś nie jestem pewien wolę dopytać...

Czyli montując przejście z 42 do 46 powinienem zrobić przewód zakończony z jednej strony czymś takim:

, a z drugiej normalnym pinem do bezpiecznika? Wtedy teoretycznie mógłbym się niby wpiąć tak jak bezpiecznikiem tyle, że od tyłu?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    od tyłu skrzyneczki bezpieczników wszystko można zrobić

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    krzynol, obsadzę 42. Jakoś nie podoba mi się robienie przejścia np z 42 do docelowego. Gdybym miał możliwość zrobienia gdzieś rozgałęzienia na przewodzie to Ok, ale w takim przypadku to lekka rzeźba by chyba była w moim wykonaniu

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jeszcze jeden sterownik grzanych dupek
    panel regulacji i trochę roboty

Zostaw komentarz:

• patryk23
    odpowiedział(a)
    Robił ktoś mod z dołożeniem tyłu jak juz przód jest? Jakie graty potrzeba?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    możesz obsadzić pin w 42, on i tak nie jest wykorzystywany do niczego
    a jak chcesz ori, to musisz podciągnąć zasilanie od 40-42 do 46 i obsadzić go pinami

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Dzięki Panowie za konkretne odpowiedzi

Patrząc na schematy mam do dyspozycji bezpieczniki:

40, 41, 42 oraz 49

Trzy pierwsze są ze sobą spięte więc jest największa szansa, że mogę sobie pożyczyć prąd z tego miejsca...

Pytanie tylko jak to zrobić technicznie? obsadzić powiedzmy pin w miejscu bezpiecznika 41 czy zrobić przejście do 46? Nie bardzo mam pomysł jak to powinno być prawidłowo rozwiązane.

Popatrzę jeszcze w samochodzie, które z nich są na pewno puste i obsadzone... Mam nadzieję, że dzisiaj mi się uda. Robię wszystko pod blokiem na parkingu, więc warunki trochę ekstremalne... Miny sąsiadów za to bezcenne :P

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    a mi się wydawało, że gdzieś zamykają się drugimi końcami?
    jak sobie zrobię chwilę przerwy w rozp..... garażu, to je jeszcze raz pomierzę i zdam relację. W końcu dzisiejszego wieczora już trzeci raz miałem okazję, by obrócić w drzazgi mój Climatic do grzanych dupek przewalanymi przeze mnie gratami

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    a mi się wydawało, że gdzieś zamykają się drugimi końcami?
    anyway
    iFi obejrzyj skrzynkę i daj znać

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    Zamieszczone przez robreg
    dzielnika rezystancyjnego
    mostka rezystancyjnego
    dobrze napisane, lepiej bym tego nie ujął
    co tam w sterowniku siedzi nie paczauem, stąd moja teza o dzielniku z obydwoma rezystancjami płynnie zmiennymi ;-)

Zastanawiałbym się, czy obecnie kogokolwiek jeszcze uczą jak się równoważy mostki ;-)

A, skąd takie przypuszczenia? O ile mnie pamięć nie myli, kiedy mierzyłem te regulatorki w Climaticu, to wyszło mi, że obwód regulatorów nie ma w ogóle jakiegokolwiek wspólnego punktu z masą pojazdu. Użyte tam potencjometry wydaje mi sie, że działają jedynie w układzie regulowanych rezystancji (jedna z końcówek stałych wolna).

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez robreg
    dzielnika rezystancyjnego
    mostka rezystancyjnego
    dobrze napisane, lepiej bym tego nie ujął
    iFi, nie ma zasilania ori ,więc musisz dać tam zasilania i normalnie podłączyć się według schematu ori
    zasilanie tego bezpiecznika to jest zacisk 75 (zasilanie po zapłonie, odłączane podczas rozruchu)
    nie pamiętam jak są blaszki rozmieszczone w skrzynce bezpieczników, ale któraś blisko na pewno
    ma zasilanie z zacisku 15, który spokojnie możesz wykorzystać - oblookaj schematy

otwórz skrzynkę i popatrz co masz blisko i obsadź pin bezpiecznika - tylko ori

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez iFi
    Mam do wtajemniczonych pytanie. Na schematach dla Climatica (manualnej klimy) jest przewód z pinu 15, 20 pinowej wtyczki klimatyzacji do bezpiecznika 46 (5A). Przewód ma 0.5mm2.

Do czego to jest? Niestety nie jest podpięte pod ten bezpiecznik napięcie i musiał bym coś kombinować albo wpinać się w inne gniazdo...
    To jest zasilanie obwodu detekcji i regulacji temperatury. O ile dobrze pamiętam, w instalacji elektrycznie grzanych siedzeń w Octavii regulacja temperatury polega na zastosowaniu dzielnika rezystancyjnego, złożonego z jednej strony z potencjometru zadanej temperatury, z z drugiej zaś strony z termistora zainstalowanego w macie. Punkt połączenia tych dwóch zmiennych rezystancji jest połączony z wejściem układu sterowania temperaturą i stąd cała mecyja.

Dobrze jest go zrobić na odrębnym bezpieczniku, bo brak zasilania na tym odseparowanym bezpieczniku automatycznie wyłączy Ci całkowicie podgrzewanie siedzeń.

Jeśli w moich przypuszczeniach się machnąłem, prośba lepiej zorientowanych o poprawę mojej tezy.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Mam do wtajemniczonych pytanie. Na schematach dla Climatica (manualnej klimy) jest przewód z pinu 15, 20 pinowej wtyczki klimatyzacji do bezpiecznika 46 (5A). Przewód ma 0.5mm2.

Do czego to jest? Niestety nie jest podpięte pod ten bezpiecznik napięcie i musiał bym coś kombinować albo wpinać się w inne gniazdo...

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Witam, czy jest ktoś chętny z okolic Dąbrowy Górniczej, Katowic kto mógł by koledze w skodzie podłączyć grzane fotele.
    Ma fotele z RS z podgrzewaniem i musiał by pewnie dokupić panel i kabelki.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Ja właśnie rozpoczynam zabawę z podłączaniem grzanego dupska w Climaticu.

Wszystko opisuję w moim temacie o samochodzie...

Może komuś się przyda

Zostaw komentarz:

• dandus
    odpowiedział(a)
    Wtyczka 15zl. a pinow man od liku wiec pewno zrobie ja sam.

Zostaw komentarz:

• meridomaniak
    odpowiedział(a)
    Tak, wtyczki i piny w serwisie też trochę kosztują

Zostaw komentarz:

• dandus
    odpowiedział(a)
    200zl za 2 wtyczki? I 3 metry kabla?

Zostaw komentarz:

• meridomaniak
    odpowiedział(a)
    numer wtyczki jest widoczny na 3 zdjęciu po kliknięciu. Ja za wiązkę tylko główną(foteli i sterownik miałem) 2 lata temu płaciłem 200 lub 250zł. Numer pinu muszę poszukać

Zostaw komentarz:

• dandus
    odpowiedział(a)
    Dokladnie to potrzebuje. ile placiles za te wiazki? Podasz nr. tej wtyczki i numer pinu?

Zostaw komentarz:

• meridomaniak
    odpowiedział(a)
    dandus, gotowe wiązki dostaniesz u misiek_wro, ja swoją kupowałem u superbmana

jeśli chce Ci się robić to poniżej zdjęcia jak wygląda rozplątana wiązka. W mojej brakowało jednego kabla, który idzie od pinu 2 w wiązce sterownika(pin 1 w kostce pasażera) do gateway'a jak dobrze pamiętam. W tym tygodniu montowałem do o2fl family z 2011 z klimatyzacją climatic

Ja nie byłem pewien czy dobrze podłączyłem, więc najpierw rozebrałem wszystko co potrzebne i dopiero po sprawdzeniu zacząłem składanie.

Zostaw komentarz:

• dandus
    odpowiedział(a)
    Witam. a ktos wie jak zarobić wiazke kierowcy i ta pod panel grzewczy. ta co idzie w podlodze. chyba ze ktoś wie gdzie nabede cos takiego.

Zostaw komentarz:

• meridomaniak
    odpowiedział(a)
    jestem umówiony na wtorek. Odszedł mi montaż mat, jakiś czas temu uznali na gwarancji wymianę gąbek i materiału na przednich fotelach i przy okazji zamiany wrzucili mi maty

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jak będziesz się brał za to, daj znać to ci schematy podeślę

tak naprwadę nie ma znaczenia czy to ogrzewanie, climatic czy klimatronik
    zawsze wtyczka 20 pinowa tylko piny w inne miejsca idą

Zostaw komentarz:

• meridomaniak
    odpowiedział(a)
    krzynol, a masz rozpiskę jak to podłączyć?

Zostaw komentarz:

Pracuję...